Ogólnie




Palone ziarna kawy

Jest to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.





Picie kawy w zbyt dużych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia!



Kawa z pianką

Zawartość kofeiny w napojach (mg)
filiżanka kawy gatunku Robusta 330
filiżanka kawy Arabica 175-185
filiżanka etiopskiej kawy mokka 160
filiżanka kawy rozpuszczalnej 95
szklanka czarnej kawy 80-120
filiżanka espresso 60
filiżanka kawy mrożonej 50-70
szklanka herbaty 45-65
puszka coca-coli 45


Cofnij